JarmoKontkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hollanti

Samettiset pellot

Jo pitkään Päivi-vaimoni toivomuksena oli päästä näkemään entisen kotimaani kukkivia peltoja ja tänä vuonna ryhdyimme tuumasta toimeen: neljän päivän pikamatka Alankomaihin. Halpalennot Tampereelta Riian kautta (airBaltic) maksoivat 220 euroa/henkilö ja perillä varattiin airbnb:n merenrantamökki kolmeksi päiviksi lapsuuteni maisemissa, Pohjanmeren rannalla (Beverwijk/Wijk aan Zee). Samalla järjestin sisarusteni kanssa pienen sukukokouksen, merenrantakävelyn ja äitimme haudankäynnin merkeissä.

Suomi ja Hollanti, Marja-Liisan kutomataiteena

Vanhin siskoni, Marja-Liisa (synt. 1941), lähetti Hollannista hienon nettialbumin, josta ilmenee hänen elämäntyönsä: "50 jaar achter het weefgetouw" (50 vuotta kangaspuiden takana).

Työt puhuvat puolestaan ja kertovat niin Hollannista kuin Suomesta, Marja-Liisan silmin:

Kuvalinkki: 50 vuotta kangaspuiden takana (60 kaunista välilehteä)

Anna German

Olavi Virran "Hopeinen kuu" lienee Suomen iskelmämaailman parhaita saavutuksia, mutta itänaapurimme (tai itse asiassa Puolan) upeimpia lauluja on Anna Germanin tulkitsema "Opustela bez tebja zemlja" (ilman sinua maailma olisi autio). Kuunnelkaa itse (linkkilaulu käynnistyy pienellä viiveellä):

Опустела без тебя Земля (2:51 min)

Опустела без тебя Земля…

Aldebaran

Aldebaran on Härän tähdistön kirkkain tähti, mutta on siinä muutakin. Isäni saapui sen nimisellä rahtilaivalla Suomeen maaliskuussa 1940 auttamaan sotaan joutunutta Suomea, Hollannin Punaisen Ristin vapaaehtoisena kirurgina. Kyseinen laiva oli rakennettu vuonna 1938 ja Suomen Höyrylaiva Oy:n omistuksessa (kuuluisa FÅA eli Finska Ångfartygs Aktiebolag, myöhemmin Effoa).

Jeroen Bosch (n.1450 - 1516)

Jeroen (lausutaan: Jerún) Bosch on varmasti Alankomaiden kiinnostavin maalari. Hänen virallinen nimensä oli Jheronimus Bosch, mutta niin aikalaiset kuin nykyhollantilaiset kutsuvat hänet Jerun:iksi. Usein käytetään taidekirjallisuudessa myös etunimeä Hieronymus. Ei vaadi suurta mielikuvitusta huomata, että Bosch oli muun muassa Salvador Dalille suuri esikuva, kuten on ollut monille muillekin.

Lohtu Meksikon tappiosta

Tänään on tullut monta kertaa mieleen Mikko Kuustosen laulun kaktusviina. Olen koko päivän yrittänyt päästää eilisen Meksikon tappion yli. Olen koittanut jaksata, että se on vain jalkapalon elämää. Ellei nyt, ehkä sitten neljän vuoden päästä on sitten Meksikon vuoro jatkaa voittokulkuettaan.

Voiko hyvä luistelija olla hyvä luisteluhiihtäjä?

Seppo-Juhan blogissa heitin ilmaan aavistukseni siitä, että hollantilainen huippuluistelija voisi myös olla hiton hyvä luisteluhiihtäjä, kunhan joku sponssoritaho innostuisi ideasta ja laittaisi muutamia luistelijoita oppiin/harjoitteluun, esimerkiksi Vuokattiin. Liike on niin samanlainen, että pienehkön tekniikkaopettelun jälkeen (lähinnä pitkien sauvojen käyttö ja pystyssä pysyminen laskuissa) tulokset saattaisivat olla varsin kiinnostavat.

Skûtsje "Aebelina"

Kävin pitkästä aikaa Frieslannissa (Fryslân), joka on Alankomaiden pohjoisimpia läänejä ja jossa asuu aivan omaa kieltä puhuva friisiläiskansa. Heistä voisi kirjoittaa paljonkin mielenkiinnostavaa, kuten vaikkapa friisiläislehmistä ja sukulaisuudesta viikinkeihin, mutta tässä blogissa lähestymme heitä vain purjehduksen kautta. Frieslannissa on valtavasti vesiväylejä ja järviä. Aikoinaan niitä käytettiin kuljetukseen; nykyisin lähinnä virkistykseen.

Lehtikaali - boerenkool - junttikaali

Jostakin syystä lehtikaali ei ole vieläkään suosittu Suomenmaassa, vaikka se menestyy mainiosti karussa ilmastossamme, sen viljely on helppoa (vähän tauteja ja tuholaisia) ja sen maku paranee yöpakkasten myöten. Suosio on kyllä hienossa nousussa, mutta tämä upea hyötykasvi on suomalaiskaupan hyllyillä edelleen melkoinen harvinaisuus, mikä on harmillista. Jengi ei ole oppinut sitä syömään; juuri lehtikaalin osalta ruokatottumuksemme muuttuu turhan hitaasti. Kasvi sisältää paljon rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Lehtikaali on lisäksi melkoinen C-vitamiinipommi.

Julkaise syötteitä