JarmoKontkanen

Juoksu

Himojuoksijan yllä hulluuden kultapölyä

Muutama vuosi sitten 38-vuotiaalla himojuoksijalla oli ongelma. Hänen naissuhteensa oli ajautunut umpikujaan. Miten selvitä kriisistä? Mies lähti selvittämään päätään juoksemalla eikä kestänyt kauan, kun hän oivalsi: ”En minä ketään naista rakasta niin kuin juoksulenkkiä aurinkoisessa aamussa.”

Se oli naissuhteen loppu.

Paavo Nurmen syntymästä 120 vuotta

Kun katsoo Paavo Nurmen uuden elämäkerran kansikuvaa, ei tarvitse ihmetellä suurjuoksijan saamaa lempinimeä, The Flying Finn, Lentävä suomalainen. Nurmi suorastaan lentää vauhdikkaassa kuvassa, jonka veroista en ole hänestä ennen nähnyt.

Nurmen syntymästä tulee ensi viikolla (13.6.2017) kuluneeksi 120 vuotta. Sen kunniaksi hänestä on julkaistu perusteellinen elämäkerta (Kalle Virtapohja: Mies josta tehtiin patsas - Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö, Docendo 2017). Syntymäpäivää juhlistaa Turussa myös korkeatasoinen urheilutapahtuma, Paavo Nurmi Games.

Keuruun yömaraton


Nimestään huolimatta tämä ei ole varsinainen yömaraton, paitsi ehkä kokomaratonin Kalevi Saukkosen osalta, joka taivalsi matkaa yli seitsemän tuntia. Mutta hän onkin maratonin lukumäärän Suomen ennätysmies.
Lähdöt olivat ainakin minulle ihanteelliseen aikaan, illalla, ei edes myöhään, maratonin klo 20 ja puolimaratonin 20:30.

Eläviä kuvia ulkovarastoon, osa 4

32,5 km vastatuuleen. Mennen-tullen.

 

vauhti 5.27 / ja syke huiteli luvattoman korkealla vauhtiin nähden. No, tuuli nostaa v käyrää ja sykettä. 

 

Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 3

Hämäävä otsikko.

Leffateatterin tekeminen on nyt hieman seis. Ei viitsi laittaa pikkupakksella lämpöjä päälle. Mutta lämpöisiä kelejä odotellessa kävin vetäisemässä aamulla 12,8 km lenkin. Sis. 10 * 3 min ylämäkivetoja, 2 min. Palautuksilla. Olipa kivaa.. Joo. Tulipa samalla 30.000 km juoksemista täyteen, v sta 2005 on juoksupäiväkirjaa tullut pidetyksi. Aikaa tuohon hölkkäämiseen on kulunut n. 2575 h. Olis kai sen voinut huonmminkin käyttää ? 

Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 2

Tänään laittelin vanhan ulko oven sisäoveksi, paneloin ja taputtelin dyckerillä listoja kiinni. Suoraahan tuosta ei saanut millään, mutta ei sen suora tarvi ollakaan. Sitä kun ei silmällä huomaa, niin kelpaa kyllä. 

Kankaan kanssa voi tulla hieman ongelmia, kun se piru on 220 cm leveä, ja katon kulma tulee vastaan. 

 

 

Aamulenkki 14,4 km PK / 5:36. Kevään merkit jo nähtävissä. 

 

 

 

Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 1

 

Syksyllä 2015 tuumailin, että mitä tuonne ulkovajan tyhjään yläkertaan vois oikein rakentaa.

Kestävyysjuoksu. Uusi sukupolvi tulee esiin.

Mitä se on ja mitä se vaatii ihmiskeholta?

Kestävyysjuoksulla tarkoitetaan yleisurheilun pitkiä, yleisimmin yli 3'000 metrin mittaisia juoksulajeja...

Kestävyysjuoksun suurvalloista

Mo Farah juoksi MM-kisojen 5 000 metrin finaalissa viimeiset 1 500 metriä suurin piirtein 3.39 ja viimeisen kilometrin melko täsmälleen aikaan 2.19,23.

Molemmat ajat ovat parempia kuin esimerkiksi Olavien Salsola, Salonen ja Vuorisalo ennätykset.

Jos SUL tilaisi Mon jänikseksi Suomen nykymailereille 1 000 metrin tai 1 500 metrin enäätyskokeeseen, Mo voisi ihan rauhassa juosta ensin 3 500 tai 4 000 metriä MM-vauhtiaan ja sitten vetää suomalaisia tuon 1 500 tai 1 000 metriä. Yksikään suomalainen ei saisi jänistä kiinni.

Mies joka vihasi häviämistä

Intohimoinen pitkänmatkan juoksija Karo Hämäläinen on tunkeutunut Paavo Nurmen pään sisään. Tuloksena on Nurmen monologimainen tilitys elämästään (Yksin, WSOY 2015).

Hämäläinen tavoittaa hyvin Nurmen äänen. Juoksijoiden kuningas oli kova paitsi itselleen myös muille. Teksti nakuttaa tasaisen tappavaa tahtia kuin Nurmi juoksuradalla; rytmi on yksitoikkoisen armoton, lauseet lyhyitä.

Julkaise syötteitä